neděle 28. listopadu 2010

Novinky z Bedřichova

Zima už nám klepe na dveře a tak je na čase si připomenout, co nás všechno čeká v Bedřichově v Jizerských horách, kam jistě většina z vás za zimními radovánkami alespoň jednou zamíří, ať už na projetí se po lyžařské magistrále nebo přímo na věhlasný závod Jizerská 50, který už několik let patří do součásti světového poháru dálkových běhů (Worldloppet). Během jediné zimy vyhledá běžkařské stopy Jizerské magistrály přes 600 tisíc lyžařů. Jsou to nejen lidé z nedalekého Liberce a Jablonce nad Nisou, kteří pohodlně přijedou autobusem nebo autem přímo ke stopám magistrály, ale i tisíce turistů z celé země i ze zahraničí. Ti všichni vědí, že zde vždy najdou upravené stopy, zázemí i občerstvení a možnost najezdit stovky kilometrů nádhernou zimní krajinou. Pokud bude dostatek sněhu, tak je Jizerská o.p.s., která se o lyžařskou magistrálu úspěšně stará od roku 1999, připravena upravovat 170 km lyžařských stop v ideálním mírně zvlněném terénu náhorní plošiny Jizerských hor s možností přejetí do sousedních Krkonoš. Má na to k dispozici 3 rolby a 2 sněžné skůtry, které budou vyrážet pravidelně na noční úpravu z Bedřichova, osady Jizerka a z Mariánské hory. Upravit najednou celou lyžařskou magistrálu trvá čtyřem profesionálním řidičům deset hodin. Během sezóny najezdí všichni dohromady skoro deset tisíc kilometrů a v rolbách stráví přes tisíc hodin.

Každodenní informace o stavu sněhu, počasí, teplotě a aktuální úpravě běžeckých tratí najdete vždy po 7 hodině ranní na stránkách Jizerské o.p.s. http://www.jizerskaops.cz nebo na jejich profilu na facebooku. Už potřetí se bude konat 30.12. noční závod s čelovkami, jehož popularia každoročně stoupá. Druhým rokem také funguje v Bedřichově přímo na stadionu Skiservis Mára, který nabízí základní služby ohledně mazání a parafínování lyží, servisu holí a vázání, půjčovnu lyžařského vybavení, doplňkový prodej, testcentrum, školu běžeckého lyžování, úschovnu zavazadel, kurzy mazání lyží, dětskou školku a společné trénování. Otevřen je ve všední dny od 9 do 17hod a o víkendu od 8 do 16. Více se dozvíte na jejich webu http://mara-bobo.blogspot.com. Pokud bude potřeba, je organizační výbor Jizerské 50 ve spolupráci s Jizerskou o.p.s připraven opět nastříkat v prostorách stadionu umělý sníh, bez kterého by se v loňské zimě dlouhou dobu nejezdilo.

Letos je připraveno hned několik novinek, které by měli lyžaři jistě ocenit. Po dohodě s Lesy ČR se podařilo razantním způsobem prořezat většinu náletů podél některých cest, takže by mohlo konečně odpadnout projíždění skrze větvičky spadané ve stopě a zachytávání holí o smrčky, i samotným rolbařům se pojede lépe, když nebudou muset po cestě kličkovat mezi stromy. Na tratích také bylo opraveno či umístěno 27 nových map Jizerské magistrály s označením místa, kde se zrovna nacházíte, GPS souřadnicemi a přesnou nadmořskou výškou. Tyto mapy by měli usnadnit orientaci zvláště méně častým návštěvníkům Jizerské magistrály. Jsou také připraveny nové letáky s jednotlivými trasami, tipy na výlet a informacemi o historii magistrály i památníčku Expedice Peru 1970, který nově vzniknul spolu s malým parčíkem na konci stadionu při výjezdu z lesa směrem na Novou Louku.

A jak je to vlastně s penězi? Stroje nejezdí zadarmo (bohužel). Úprava Jizerské magistrály stojí pět milionů korun ročně a peníze získává Jizerská o.p.s. od sponzorů a firem, které se chtějí s magistrálou propagovat. Další část peněz - asi tak čtvrtinu nákladů - se daří získat z veřejných rozpočtů – nejvíce od Bedřichova, Liberce, Jablonce a Janova nad Nisou i Libereckého kraje. Jizerská magistrála se však neobejde bez nás, lyžařů. Od loňského roku můžete přispět na úpravu tratí dárcovskou sms nebo zasláním jakékoliv částky na konto veřejné sbírky pro Jizerskou o.p.s. Minulou sezónu lyžaři poslali tolik dárcovských sms, že peníze vystačily na úpravu asi 350 km tratí, tedy vlastně jen dvou dnů ježdění. Matematika je ale úplně jednoduchá. Jak jsem již psal, ročně se projede po magistrále přes 600 tis. lyžařů a kdyby každý z nich poslal alespoň jednu DMS, tak je úprava tratí zajištěna na 3 roky dopředu. Nebo by se dali zbylé finance použít k výstavbě tak potřebného a dlouhodobě chybějícího zázemí pro lyžaře v podobě převlékárny, sprch, záchodů, rychlého občerstvení a obchodu s lyžařským vybavením. Pošlete prosím tedy DMS ve tvaru DMS MAGISTRALA na číslo 87 777 nebo jakoukoliv částku na účet veřejné sbírky 229 222 824 / 0300.