úterý 15. března 2011

Vasaloppet 2011, aneb s úsměvem až do cíle

Budík ve 3 ráno mě opět málem zabil, ale nakonec jsem přeci jenom vstal, pozdravil kamarády, pokusil se nasnídat a obléknout, abychom mohli kolem čtvrté odjet na start. Vyplatilo se, byli jsme tam včas a mohli si to tam začít užívat. Záchod jsme luxusně vyřešili v závěji, ohřáli se u ohně, neboť mínus 17°C nebylo úplně ono, zbyl čas dokonce i na projetí se a otestování mázy. A co že jsme to vlstně mazali? Jako parafíny toto: LF SkiGo 4x (green a graphite), pak HF SkiGo green+orange, HF Maplus-Briko red+yellow, prášek SkiGo C105, struktura hrubá do jemné. Jako stoupací jsme pak vybrali jako base Rex Power grip superfluor, na to pak šlo SkiGo HF Blue, Rex Pro Line Blue, Start RF Blue a zatírák Vauti K18 (já měl na lyžích jen ten base Rex Power Grip superfluor, pak Start RF Blue, Rex Pro Line Green a Vauti K18). To že mam jít na start mě upozornil až Dan 10 min předem, jinak bych to asi promeškal kocháním se, jak se všichni rozcvičujou.

Start proběhl v klidu, neměl myslim chybu, do sjezdovky jsem najížděl úplně vlevo asi čtvrtý ve své stopě. Docela frmol, musel jsem trochu zvolnit, jinak by mě asi uhnali. Nahoře se to všechno uklidnilo a rozthalo na mraky skupinek po 4 až 10 lidech a už se píchalo jako o život. Na obloze se objevilo sluníčko, už nebyla taková kosa, stopy byly naprosto dokonalé, jen mi chvilku trvalo, než jsem si zvyknul na to tempo. Pak už to bylo úplně super, bral jsem za to pěkně od podlahy, střídal se celou dobu s 91 (já měl 89) a tak jsme pěkně pospolu mazali směr cíl. Dan mě cestou občerstvil, sám jsem trochu nešťastně minul první i druhou občerstvovačku, takže mě vlastně zachránil. Jinak jsem si to fakt užíval, úsměv od ucha k uchu, sluníčko, pohodička, tempo tak akorát na výlet, prostě takhle jsem si to představoval. Trochu mě zklamaly lyže ve sjezdu z Evertsbergu, kde mi nepochopitelně vůbec nejely, ale po zbytek trati si nemohu stěžovat, tak to připusuji nějakému nalepenému bordelu apod. Až na Oxberg to šlo, ale od tud až na Hökberg jsem si jako obvykle prožil krizičku, kterou jsem úspěšně rozjížděl až na Eldris, ještě že tam cestou byl Dan a podal mi zase pití. To mě zachránilo. Dal jsem ještě jeden gel a rozjel těžkou parádu směr cíl, takže jsem si vyklepl asi 20 lidí a nikdo jiný už předemnou na dohled nezůstal. Takže z toho byl krásný výsledek s úsměvem na tváři a ten závod mě fakt dost bavil, tak raději už neříkám, že jsem ho jel naposled, pač se sem asi ještě vrátím :-)

Po dojetí do cíle jsem počkal na Fanouška, dali jsme sprchu a koukali u jídla a v leže na 50 km na MS v Oslu, zkrátka pohoda jak má být. Zbytek dojel do cíle taky velmi rychle a myslím, že i velmi dobře, jsou to všichni velcí pašáci a začínám mít strach, že mě brzy začnou poředjíždět. Večer jsme pak zapařili, padaly návrhy i na další zábavu, ale nakonec jsme to úspěšně zaspali. Druhý den jsme už jen zabalili, poklidili, dovykoupili zbytek věcí co zbylo v intersportu a mazali domů. Cestou se nám stala ještě jedna veselá příhoda, kdy nám u Berlína došla nafta a musel jsem potupně s kanystrem 4 km na pumpu . . .

Výsledky naší početné skupiny:

103. Marek Pazderský - Mára - 4:21
241. František Landa - Fanoušek - 4:34
308. Dalibor Valter - Dalibor - 4:40
436. Petr Jiran - Pedro - 4:47
1236. Petr Tamchyna - tyčka - 5:21
1491. Jan Kalvoda - doktor - 5:28
1809. Martin Batěk - bratr - 5:37
2729. Honza Kubeš - Honza - 6:02

1. Dan - za servis, mazání, řízení, občerstvování a tak

Děkujeme zároveň všem sponzorům, kteří nás celou sezonu podporují, zejmána to jsou tito: Skiservis Mára, Ski Trab a Aminostar.

TV přenos: http://svt.se nebo http://svt.se/2.80860/vasaloppet

Průbežné a konečné pořadí: http://www.vasaloppet.se