pondělí 25. července 2011

4-tisícové vrcholy masivu Monte Rosa, aneb to byly panoramata

Ráno od 6 jsme čekali v Randě na autobus, který nás kolem osmé přeci jenom vyzvedl a my se tak připojilik zájezdu Ck Adventura. V Täschy jsme se přebalili a museli vyřešit, co uděláme s Hankou, neboť se přihlásila na zájezd a netušila, že bude muset chodit po ledovci v mačkách na laně, vzala si jen 3/4 kalhoty a rukavice s bundou ji přišli v létě taky zbytečné. Tak jsme ji nakonec vymysleli myslím krásný náhradní program po chatách těsně pod ledovcem a my mohli v klidu odjet směr Zermatt. Pak jsme přes Schwarzensee pod Matternhornem dojeli lanovkou na Trocknersteg, kde jsme se navázali na lano a vydali se po ledovci směr naše první chata Theodolhütte. Cestou jsme provedli důkladný nácvik pohybu po ledovci i skále v mačkách, někteří dokonce cvičili tak vehementně, že u toho okusovali skalky a nosili sníh až do chalupy. Zbytek dne jsme strávili opalováním na terásce.

Druhý den byla na programu dlouhá tůra, kdy jsme nejprve po sjezdovkách vylezli na obávané Breithornplato a z něho pokračovali nahoru na Breithorn 4164 m n.m. Moje úderné družstvo mělo spoustu sil a dostatečný náskok, tak jsme si dali i takový poloviční přechod masivu Breithorn okořeněný velmi úzkým hřebínkem. Dole pod kopcem jsme se všichni sešli, dali oběd a mazali ještě pěkně dlouhou tůrou na chatu skrze roztečený ledovec. Zvládli jsme to rychle a tak jsme se odpoledne ještě mohli věnovat nácviku vytahování z trhliny a chytání bronzu na naše mužná těla. Večer jsme si dopřáli grapu a vínečko, možná že i více, než bylo potřeba.

Třetí den jsme brzy ráno vyrazili do sedla mezi Castorem a Poluxem, kde jsme se rozdělili a většina se vydala nahoru skrze trhliny na prvně jmenovný kopec. Zvláště konec výstupu byl docela přísný a tak jsme po závěrečném hřebínku byli rádi, že už jsme nahoře. Castor 4226 m n.m. nabízí krásé výhledy na Liskamm, Dufourspitze, Mischabelgrat i Matternhorn s Mont Blancem. Rychle jsme seběhli dolů, opět se rozdělili a dvě úderná družstva ještě dokázala vylézt po skále a sněhovém hřebínku na Polux 4091 m n.m. Dolů jsme se na skále trochu zapletli s těmi co chtěli nahoru, ale nakonec jsme se vymotali a mohli pokračovat. Oni nás totiž na chatě vypekli s rezervací a tak jsme se museli přesunout opět zpět přes Breithornplato na chatu Guide di Cervino, navíc se nad námi velmi rychle stahovala bouřková mračna, takže jsme se rychle se zbytky sil snažili dostat z plata pryč. To se povedlo, všichni přišli po hrdinském výkonu včas, ale pravda je, že spousta z nás se poslední metry k chatě už motala jak po deseti pivech. Večer jsme si zasloužili vinnou odměnu a věru nebylo ji opět málo.

Poslední den jsme už jen seběhli na lanovku a přesunuli se do Zermattu, kde jsme si udělali krásný den a pak se jeli vykoupat do Täsche, kde na nás čekal bus a mohlo se jet domů. Já si v Randě opět vystoupil, došel do kempu a začal koketovat s holkama, co se na mě už tak moc těšili, až se vrátím. No a protože jsem se těšil i já, tak jsme dávali vínečko, vínečko, večeři, vínečko, slivovivi, vínečko, slivovici no a pak už jsem měl z toho takovou motanici, že jsem ty dvě od sebe ani nepoznával a tak raději dobrou noc.

Fotografie ze zájezdu naleznete zde: FOTKY

PS: pokud se vám na zájezdu líbilo a budete se hlásit na další, tak mi moc moc pomůže, když do přihlášky napíšete, že se hlásíte na mé doporučení a zároveň mě o tom napíšete mejla, díky moc Mára (je mi to trapný, ale krize je krize)