středa 19. ledna 2011

Jizerská 50, aneb jak se z lamače dívčích srdcí stal lamač holí

Den před hlavním závodem jsme s klukama společně vyhráli firemní štafetu, ale namísto oslav jsme se vrázili zpět ke kopytům a jali se dloho do noci ještě připravovat lyže. Po krátkém spánku zazvonila ta divná věc s názvem budík už v 5 ráno a okamžitě následoval pravý hák, který dotyčnou věc velmi rychle a zdá se i nadobro zaposlal do věčných lovišť. Snídaně a honem rychle do stopy, kde jsme už od 6 od rána zkoušeli fnální mázu. Co to vyhrálo? Hobíkům jsme nakonec mazali toto: parafíny SkiGo Green LF, SkiGo Graphite LF, Maplus-Briko Orange 2 HF, jako stoupací klistry Rode Blue, Rode Violet, Rode Multigrade a Rode Rossa. Pro profíky jsme pak mazali toto: parafíny SkiGo Green LF, SkiGo Graphite LF, Maplus-Briko Orange 2 HF, prášek Maplus-Briko Hot, jako stoupací klistry Rode Blue, Rode Silver Fast, Rode Violet a Rode Multigrade. Tímto veřejně děkuji všem, co se na mazání více jak 30 párů lyží podíleli, ať už přes týden, večer či ráno, že to tak dobře, kvalitně a rychle zvládli. Do naší malé boudičky nám umístili několik monitorů a partičku Norů, co komentovala přímý přenos závodu pro Norskou televizi. Jednu chvíli to vypadalo, že se popereme, ale pak se kluci vyfotili s naším kalendářem ladných tvarů a tabákem (SNUS), čímž byl konflikt zažehnán. My ostatní se vydali v různých vlnách na start.

Elitní vlna trochu za posledních pár let změnila obsazení, ale přesto jsem většinu známých poznal a potkal. Start se mi letos moc nepovedl, neboť jsem stál až v druhé vlně a ten pitomec přede mnou z red groupe stál na lyžích asi poprvé, takže nevěděl, že k lesu se jede rychlá soupaž. Z toho důvodu jsem v lese bral místo tradičího prvního asi třicáté místo a následně mi byla ve schrumáži na mostě ukopnuta pravá hůlka. Dostat se z prostředku ke kraji pro novou byl skoro až nadliský výkon, ale nakonec se zadařilo a dostal jsem relativně stejně dlouhou hůl jako náhradní. Ztráta byla ale obrovská, dle odhadů podle časů a známých, jsem se propadl zhruba na 250-300 pozici . . . No nic, zdravě mě to nasralo, pardon, chtěl jsem napsat nabudilo, ale myslim, že ten první výraz zní lépe a kosil jsem to střídavě lesem a podél lesa co to dá zpátky dopředu. Na Kristiánově jsem konečně spatřil volnou stopu a bral za to na Rozmezí ještě víc, společnost mi dělala druhá žena v pořadí. Prokousal jsem se na 54. pozici a před sebou viděl větší balík, který bylo v mých silách později dojet. Dolů mi to moc nejelo a tak jsem si vychutnával panoramatické výhledy na zařízlé Craft kalhotky závodnice ze Švýcarska, které jsem cestou na čihadla doslova seděl na patkách. Na kasárenské jsem ji ten výhled chtěl opalatit, ale zhruba na 13. km jsem se propadl holí hluboko pod zem a jejej, ona nám to hůlčička jaksi nevydržela . . . Tak jsem chvilku jel s jednou, nikdo tam krom pána se 170 cm dlouhejma holema nebyl, začali mě zase předjíždět ty, co normálně končí daleko za mnou a já se na to prachsprostě vybodnul . . . Návrat domů po trati byl více než smutný, neb zabalit závod, natož lauf a ještě doma, to není zase tak jednoduchý . . . Od slziček mě záchránilo jen nečekáné a o to příjemnější pohlazení po duši na Čihadlech (dle Ježka Čmuchadla), děkuji. Tolik můj zpackanej závod.

Naštěstí tu je spousta jiných, kterým se to povedlo, ať už závodníci stratující za náš tým Skiservis Mára, kterým tímto veřejně děkuji za vzornou reprezentaci nebo i ti, kteří si u nás nechali připravit lyže na závod. Níže uvádím výsledky těchto závodníků a závodnic. K dosaženým výsledkům gratulujeme. U nás v buňce mezitím komentátoři zpovídali letošního vítěze mistra Auklanda, takže jsme to slyšeli pěkně na živo a mohli si dopřát i několik společných promo fotek. Večer jsme pak hektický týden zakončili po našem, ale to už je zase úplně jiný příběh . . . třeba o Jezevci sedícím na transformátoru :-)

Video ze závodu naleznete zde: záznam Jizerské 50
Výsledkovou listinu pak zde: výsledky

Naši vyslanci na 50 km:

Klára Wiedenová - 16
Blanka Jiříčková - 88
Martin Moravec - 140
Aleš Zárybnický - 181
Martina Kaloušová - 198
Marek Ondrášek - 213
Honza Kalvoda - 264
Ondra Zummer - 363
Jiří Bošek - 469
Martin Batěk - 535
Libor Bachura - 647
Josef Vrzáň - 863
Aleš Pavlas - 899
Tomáš Kotrbatý - 1095
Jaromír Sladkovský - 1155
Martin Vopěnka - 1164
Jan Palaščák - 1185
David Lebeda - 1255
Tomáš Kotrbatý - 1807
Míra Kovář - 1830
Honza Jílek - 2028
Jiří Mačkal - 2137
Petr Tichý - 3034
Marek Pazderský - nedojel pro 2x zlomenou hůl
Petr Jiran - nedojel pro zlomenou hůl

Naši vyslanci na 25 km:
Kateřina Paskerová - 6
Bára Janisová - 15
Martina Hrdoušková - 90