pondělí 19. září 2011

Korsika GR20 pro starší a pokročilé, protože mladší by to nedali-část I.

Po dvou letech mě vítr opět zavál z ledovců do teplíčka středomoří na Korsiku jako průvodce pro CK Adventura na přechod jednoho z nejhezčích treků na světě. Odjezd se nám úplně nepovedl, čekali jsme hodinu na tajemnou kráskou z Brna a pak se nám v Plzni porouchal vlek, tak jsme aspoň mohli zajít na místní pivní slavnosti = na Plzeňku. Pak už to bylo v pohodě a mohli jsme se přesunout do Livorna, od kud jezdí trajekty na Korsiku. Celé čtyři hodiny se mi podařilo prospat a odpoledne jsem se pak válel u moře, no dřina jak sviňa.

I.den-9 km-nahoru 350 m-Calasina-Berg. de Ballone
Ráno jsme ještě stihli koupel v moři a pak nás Váva skrze kaňony odvezl na start naší trasy a otočil bus kdesi, kde bych se bál otáčet i nakole, pašák. My pak pohodovým výletem za trochy slunka došli na první chatu, kde jsme se odpoledne koupali v tůních a pak večer poprvé poseděli u vínka.

II. den-8 km (17 km)-nahoru 650 m (1000 m)-Berg. de Balone-Ref. Ciuttulu di i Mori-Paglia Orba
Slunce nám dál svítilo na cestu, ale bylo i docela větrno a tak jsme si do prvního pořádného kopce pěkně mákli. U chaty jsme dali oběd a ve skupice 7 lidí jsme vyrazili horolezcovat na Pagli Orba. Výstup to nebyl rozhodně jednoduchý, neboť jsme cestou museli pomáhat dvou opuštěným klientkám jiné CK z Brna, jejíž průvodce je zanechal svému osudu. Vrcholu jsme pak dosáhli všichni společně a řádně si ho užili. Cestou dolů jsme to vzali zkratkou po fixních lanech a předběhli tak Kudrnu. Hurá. Večer jsme pak vymysleli Jarykovi novou přezdívku - Sysel, pač pořád syslil vodu :-)

III. den-22 km (39 km)-nahoru 600 m (1600 m)-dolů 1000 m-Ref. Ciuttulu di i Mori-Ref. de Manganu
Následující den byl docela dlouhý a tak jsme raději začali ráno dříve. Kaňonem plným přes 200 let starých borovic a vodopádů jsme sešli dolů a následně došli do sedla Col di Verghio, kam pro nás přijel autobus, aby nám doplnil zásoby jídla. Po obědě a několika pivech jsme pak pokračovali dál. Mě autobus kromě piva přivezl i jeho spotřebitelku, nebezpěčně půvabnou Toni. Přes další velký kopec jsme došli ke krásnému jezeru, kde zbyl čas na koupání a hrátky s koňmi. Po nich jsme už jen doběhli na chatu a poprvé večer u vínka slyšeli, že jsme poněkud hluční . . . Navíc jsem Toni vzal do Kinostanu na hvězdnou oblohu a začalo tak naše velké přátelství se sousedkou z vedlejšího stanu, která očividně chtěla být v kinostanu s námi.

IV. den-6 km (45 km)-nahoru 850 m (2450 m)-dolů 700 m (1700 m)-Ref. de Manganu-Ref. de Petra Piana
Ráno nás probudila ona orgasmus postrádající francouzka od vedle a tak nám nezbylo než vyrazit nahoru na nejvyšší bod GR20 Breche de Capitello 2225 m n.m. Makačka to byla pořádná, ale všichni makali jak kdyby je někdo honil a tak jsme za chvilku byli nahoře. Následoval sesun po řetězech, kraví hřeben, skákavý traverz, ještě jeden pořádný výšlap a dlouhatánský sestup na chatu. Zde jsme si hezky odpočinuli a večer trochu více popili. Francouzka se odstěhovala, chatař na nás křičel a Elena mu řekla, že je roztomilej :-)

V. den-11 km (56 km)-nahoru 450 m (2900 m)-dolů 850 m (2550 m)-Ref. de Petra Piana-Ref. de I´Onda
V plánu byl odpočinkový den, ale udělal si ho jen horal Luboš, který to takticky vzal spodem a užil si koupání. To my to vzali traverzem a přes jeden kopec, ketrý byl doslova o hovnu, pak jsme šlapali po krásném hřebeni, ze kterého bohužel byl nekonečně dlouhatánský a nekonečně nekonečný sestup na chatu. Odměnou nám pak bylo koupání a slastný odpočinek se strečinkem při briefingu.

VI. den-13 km (69 km)-nahoru 600 m (3500 m)-dolů 1100 m (3650 m)-Ref. de I´Onda-Vizzavona
Po hodně větrné noci, během které se skládalo několik stanů jsme hned od rána stoupali hodně vysoko do sedla a následně ještě 3 nejrychlejší (Blanka, Sysel a Toni) se mnou na lehko pokračovali na Korsický Matternhorn Monte d´Oro, kde jsme marně vyhlíželi zpomalené cyklisty. Nedočkali jsme se a tak jsme zase seběhli dolů, abychom společně strávili odpoledne koupáním v tůních a následně v hospodě, kde jsme dvě hodiny čekali na ony cyklisty. Ti nakonec přeci jenom dorazili a my mohli odjet na jednu noc do kempu natěšeni do sprchy a na pizzu, u které padlo hodně růžového :-)

Pokračování a více fotek příště ve druhém díle příští týden :-)

1 komentář:

  1. Máte tam chybu. Korsický Matterhorn je Paglia Orba, nikoli Monte d Oro. :-))

    OdpovědětVymazat